Zorgtraject diabetes

Na het zorgtraject voor patiënten met nierinsufficiëntie, is nu ook het zorgtraject voor diabetespatiënten type 2 van start gegaan.

Het gaat om een volledig begeleidingsprogramma in overleg met huisarts en specialist, met extra voordelen voor de patiënt.

Wie mag deelnemen aan het zorgtraject ?

Twee groepen komen in aanmerking voor dit zorgtraject:

  • patiënten die één of twee maal per dag een insuline-injectie nodig hebben
  • patiënten die hun suikerziekte onvoldoende onder controle krijgen met maximale behandeling met medicijnen en die op het punt staan over te stappen op een insulinebehandeling.

Wat moet je als patiënt doen om opgenomen te worden in het zorgtraject?
Je moet samen met de huisarts en de specialist een contract ondertekenen voor een georganiseerde aanpak en opvolging.  Dit contract voor een zorgtraject kan op jouw vraag komen of op die van de huisarts.

Welke voordelen heb je?
In ruil voor dit samenwerkingscontract krijg je de volledige terugbetaling van alle raadplegingen bij de huisarts en de specialist, inclusief het remgeld.


Er is een minimum voorzien van twee jaarlijkse raadplegingen bij de huisarts en één jaarlijkse raadpleging bij de specialist. En je hebt recht op twee gratis behandelingen door een podoloog en twee gratis sessies bij de diëtiste.


Ook krijg je als patiënt het materiaal - een glucometer, een aantal teststrookjes en lancetten - gratis ter beschikking gesteld, op voorschrift van de huisarts.

Dit materiaal om de bloedsuikerwaarde te bepalen kun je krijgen via de apotheek, de thuiszorgwinkels en de patiëntenverenigingen erkend voor de verdeling ervan.