Welke zijn de voordelen van borstvoeding t.o.v. flesvoeding?

Ondanks het feit dat flesvoeding een goed alternatief is voor borstvoeding , wordt algemeen aangenomen dat borstvoeding zowel voor moeder als baby de beste voeding is. Dit om verschillende redenen zowel voor moeder als baby.

Zo bevat borstvoeding , vooral de eerste melk dat ook colostrum genoemd wordt , een aantal stoffen die niet aanwezig zijn in flesvoeding. Het bevat antistoffen die de baby in de eerste maanden beschermt tegen infecties en allergieen (zoals koemelkeiwitallergie)en die het uitrijpen van het maag-darmstelsel vorderen.

Borstvoeding vergt ook geen manipulaties (reinigen van de flessen ,bereiding van de melk, .....) zodat er geen risico is op besmetting .

Ook voor de moeder biedt borstvoeding verschillende voordelen , enerszijds zal de moeder sneller herstellen na de bevalling aangezien er minder kans is op postnatale bloedingen en de baarmoeder sneller haar normale grootte terugkrijgt. Anderszijds zal de moeder sneller haar oorspronkelijk gewicht terugkrijgen aangezien borstvoeding zeer energieverslindend is.

Tenslotte mogen we ook het emotioneel aspect niet vergeten , want dankzij borstvoeding zal er een intense band groeien tussen baby en moeder!