Cholesterolverlagende middelen : de grote groepen

*de fibraten (Hyperlipen, Lipanthyl,....). Deze geneesmiddelen werken in op bepaalde receptoren in de celkern waardoor ze het tot expressie komen van verschillende enzymen die tussenkomen in het lipidenmetabolisme kunnen beinvloeden.

*de statines (Lipitor, Pravastatine, Crestor, Zocor, Simvastatine,....). De statines remmen het enzym HMG-CoA-reductase. Dit enzym is verantwoordelijk voor de eigen aanmaak van cholesterol. Aangezien de eigen cholesterolaanmaak vooral 's avonds plaatsgrijpt, wordt sterk aangeraden geneesmiddelen behorend tot de groep van de statines 's avonds bij of na het avondmaal in te nemen. Opgelet! Deze geneesmiddelen kunnen aanleiding geven tot spierpijn en spierstijfheid. Raadpleeg uw arts wanneer u hiervan tekenen ondervindt.
Bij inname van statines geen pompelmoessap gebruiken! Deze drank kan interageren met het geneesmiddel waardoor de effectiviteit van het geneesmiddel daalt.

*ezetimide (Ezetrol). Dit geneesmiddel remt selectief de opname van cholesterol in de darm.

Wanneer onvoldoende resultaat wordt behaald bij gebruik van één type geneesmiddel, kunnen meerdere geneesmiddelen met een verschillend werkingsmechanisme worden geassocieerd.

Dieetmaatregelen en veranderingen in levensstijl zoals stoppen met roken en slechts matig gebruik van alcohol, voldoende lichaamsbeweging, een evenwichtige voeding en bereiken van een normaal lichaamsgewicht zijn essentieel als eerste stap, maar blijven vanzelfsprekend ook belangrijk als reeds medicatie wordt gebruikt. In geval van overgewicht zal gewichtsvermindering leiden tot een afname van het LDL-cholesterol en toename van het HDL-cholsterol.

Tot slot een algemene regel voor een cholesterolbewust en gezond dieet: minder vet en vooral minder verzadigde, dierlijke vetten.