Hoe voorkom je de verspreiding van griep?

Terug naar Griep

 

1. Was regelmatig je handen
Zo bescherm je je tegen rechtstreeks en onrechtstreeks contact met het griepvirus. Rechtstreeks contact: een hand geven aan een besmet persoon die zijn mond of neus heeft aangeraakt. Of die tijdens het niezen of hoesten zijn mond met zijn hand heeft bedekt. Onrechtstreeks: als je bijv. een deurknop of kraan aanraakt, of een zakdoekje dat een besmet persoon heeft gebruikt en weggegooid.

2. Moet je niezen? Bedek je mond en je neus met een papieren zakdoekje
Druppeltjes verspreiden zich maar over een beperkte afstand. Sta je op minder dan één meter van iemand die hoest of niest? En hij of zij bedekt zijn mond of neus niet? Dan loop je een groot risico om besmet te raken.

3. Gooi je zakdoekjes zorgvuldig weg
Het griepvirus kan tijdelijk overleven buiten het menselijk lichaam. Het kan dus overgedragen worden via voorwerpen zoals zakdoeken en papieren zakdoeken. Gooi daarom altijd je gebruikte zakdoekjes weg in een vuilnisbak, die liefst afgesloten is.

4. Geen zakdoekjes bij de hand? Bedek je mond en neus!
Plaats je hand voor je mond en neus, terwijl je niest of hoest. Zo kan het virus zich niet verspreiden. Was daarna meteen je handen.

5. Blijf thuis als je ziek bent
Je bent het meest besmettelijk, vlak nadat je de symptomen hebt ontwikkeld. Voel je de symptomen opkomen? Dan blijf je best thuis. Als de toestand erger wordt, raadpleeg je arts.